De Onderwijsraad vindt in het kader van kansengelijkheid dat het onderwijssysteem op de schop moet. Kleine maatregelen volstaan niet, zo staat in een brief van de Onderwijsraad aan de Tweede Kamer.
In de brief grijpt de raad terug op het eigen advies Later selecteren, beter differentiëren uit 2021. Daarin staat onder andere dat het schooladvies in groep 8 zou moeten worden geschrapt, dat het moment van selectie voor het voortgezet onderwijs zou moeten worden uitgesteld en dat leerlingen met uiteenlopende capaciteiten in de onderbouw van het voortgezet onderwijs samen onderwijs zouden moeten volgen op dezelfde locatie.
‘Door niet meteen een afgescheiden route te volgen, krijgen leerlingen ruimere kansen om hun leerervaring te verrijken en te verdiepen en passende begeleiding te ontvangen. Op die manier krijgen alle leerlingen de kans, tijd en gelegenheid om hun talenten te ontdekken en ontplooien en te bepalen welk onderwijs zij het beste kunnen volgen na de onderbouw’, zo staat in de brief die de raad nu aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Urgentie
Een ingrijpende structuuraanpassing is onontkoombaar om meer kansengelijkheid te realiseren, zo benadrukt de raad. Kleine stapjes nemen, zoals staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW dat voor zich ziet, is niet voldoende.
‘De belemmeringen voor goed onderwijs aan iedereen zijn ingebakken in het huidige onderwijsstelsel. Kleinschalige of tijdelijke maatregelen zijn daarom niet genoeg. Structuur-aanpassingen zijn noodzakelijk. De raad benadrukt nogmaals de urgentie om daarnaartoe te werken. Zodat het Nederlandse onderwijs daadwerkelijk en duurzaam bijdraagt aan gelijke onderwijskansen.’