De onderwijsvakbonden die zijn verenigd in de Onderwijscoöperatie trekken hun handen af van het omstreden Lerarenregister.
Het bestuur van de Onderwijscoöperatie meldt dat de zeggenschap over het lerarenregister volledig bij leraren moet liggen. ‘Het bestuur heeft zichzelf bij de oprichting van het register altijd een tijdelijke rol gegeven. De tijd is nu gekomen om afstand van die rol te nemen’, zo staat op de website van de Onderwijscoöperatie.
Dat valt verder te lezen dat ‘de verdere implementatie van het register’ en van de Wet Beroep Leraar waar het register een onderdeel van is van de Onderwijscoöperatie wordt afgesplitst. Dit betekent dat het Lerarenregister en de implementatie van de wet worden teruggegeven aan de minister van OCW. Die zei in december al dat de leraren, die altijd veel kritiek hebben gehad op de invoering van het Lerarenregister, aan zet zijn om er een succes van te maken.
De Onderwijscoöperatie gaat wel door met LerarenOntwikkelFonds, de videosite Leraar24 en de verkiezing van Leraar van het Jaar.
Jan van de Ven valt van zijn stoel
Het lijkt erop dat de leraren er niet veel zin in hebben om van het Lerarenregister een succes te maken. Het besluit van het bestuur van de Onderwijscoöperatie om de handen van het register af te trekken, leidt bij voorman Jan van de Ven van lerarenvakbond PO in Actie, die voor de stakingen in het primair onderwijs samenwerkt met de vakbonden die in het bestuur van de coöperatie zitten, tot een verbolgen reactie op Twitter:
Ik val van mijn stoel… Eerst giga puinhoop maken onder de valse leugen ‘#vanvoordoor de leraar’, dan handen aftrekken van gedrocht van een #lerarenregister én gremium zonder fundament afstoten en doodleuk met andere projectjes door gaan. Hoe dik is die plank bij dit bestuur? https://t.co/fvu53odEtz
— Jan van de Ven (@JanvandeVen81) March 26, 2018
Jan van de Ven van PO in Actie had graag voorzitter willen worden van de Onderwijscoöperatie, maar hij werd vorig jaar door het bestuur afgewezen.