Brede welvaart hangt het sterkst samen met onderwijsniveau. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de Monitor Brede Welvaart 2019.
Met ‘brede welvaart’ doelt het CBS op meer dan alleen het bruto binnenlands product. Het gaat ook over de kwaliteit van leven. Onderwijs en dan met name het onderwijsniveau dat mensen bereiken zijn volgens het CBS factoren die de meeste invloed hebben op de ‘brede welvaart’ in een land.
Persoonlijk welzijn
Het CBS becijferde onder andere het ‘persoonlijk welzijn’ van mensen. Dat is een samenvattende maat voor het welbevinden van mensen. Hierbij komen onder andere de oordelen van mensen over hun gezondheid, hun financiële situatie en hun woonomgeving aan bod.
Het blijkt dat het bereikte onderwijsniveau hier het verschil maakt. Hoogopgeleiden hebben vaker een hoog persoonlijk welzijn dan middelbaar en laagopgeleiden. Van die eerste groep had bijna 76 procent een hoog persoonlijk welzijn, terwijl dat onder laagopgeleiden voor ruim 52 procent gold. Middelbaar opgeleiden zitten daar met ruim 61 procent tussenin.