Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten zaken rond vrijstelling van de leerplicht op grond van artikel 5 onder b niet meer te behandelen. Ingrado, de branchevereniging van leerplichtambtenaren, voelt zich overvallen door dit besluit en benadrukt dat dit niet in het belang van het kind is. Staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW spreekt van een ‘onwenselijke situatie’.

Ouders kunnen een beroep doen op artikel 5 onder b van de Leerplichtwet om voor hun kind(eren) vrijstelling van de leerplicht te krijgen. Zij moeten dan wel kunnen aantonen dat er binnen redelijke afstand van hun woning geen school is die past bij hun geloofs­- of levensovertuiging. Als de leerplichtambtenaar de bezwaren onvoldoende zwaarwegend of niet concreet genoeg vindt, kan een zaak voor de rechter komen.

Ingrado meldt dat die mogelijkheid lijkt te zijn vervallen, nu het OM heeft laten weten geen zaken meer te behandelen rond vrijstelling van de leerplicht op grond van artikel 5 onder b. Het OM vindt die zaken zo complex, dat ‘de huidige procedure tot onbevredigende resultaten leidt en het strafrechtelijk instrumentarium met betrekking tot sancties en dwangmiddelen geen toegevoegde waarde lijkt te hebben ten opzichte van andere opties’.

Ingrado voelt zich overvallen door het besluit van het OM en benadrukt dat dit het recht van elk kind op goed onderwijs onder druk zet. ‘Onze leden vrezen door dit besluit een sterkere toename van het aantal ouders dat een beroep zal doen op een vrijstelling 5 onder b. Of de leerplichtambtenaar de vrijstelling laat ontstaan of niet heeft immers geen gevolgen meer voor de ouders die hun kind vervolgens niet inschrijven op een school.’

Staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW spreekt van een ‘onwenselijke situatie’. Zij stelt dat ieder kind het recht heeft om naar school te gaan en dat ouders hierin geen eigen rechter kunnen gaan spelen. ‘De wet moet ook op dit punt worden gehandhaafd’, zo citeert Trouw haar.

Lees meer…

Deel dit bericht: