Driekwart van de groep 8-leerlingen die bij de doorstroomtoets beter scoorden dan het advies van hun leerkracht, hebben ook daadwerkelijk een hoger schooladvies gekregen. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van OCW, meldt de NOS.

Het onderzoek bekeek hoe scholen omgingen met de doorstroomtoets die leerlingen uit groep 8 dit jaar voor het eerst maakten. Het ministerie stelt dat de cijfers aantonen dat de nieuwe toets bijdraagt aan kansengelijkheid. ‘Het moet voor je schooladvies niet uitmaken waar je woont of hoeveel diploma’s je ouders hebben’, zegt staatssecretaris Mariëlle Paul daarover tegen de NOS. ‘Ik ben heel blij dat de doorstroomtoets daar sterk aan blijkt bij te dragen.’

Kritische scholen

Basisscholen zijn kritischer over de nieuwe toets, bleek al dit voorjaar. Toen ontstond onrust op scholen, omdat de resultaten in veel gevallen afweken van de voorlopige schooladviezen. Schoolleiders twijfelden of de doorstroomtoets wel betrouwbaar is en of die niet juist de kansengelijkheid verkleint.

Ook de PO-Raad concludeert uit eigen onderzoek dat de doorstroomtoets niet bijdraagt aan meer kansengelijkheid. Volgens de organisatie komt dat doordat er te grote verschillen zitten tussen de zes doorstroomtoetsen van verschillende aanbieders waar scholen uit kunnen kiezen. Dat heeft ook invloed op het advies dat leerlingen krijgen.

Lees meer…

Deel dit bericht: