Scholen moeten altijd aangifte doen als personeelsleden worden bedreigd. Dat herhaalt onderwijsminister Arie Slob in antwoorden op vragen van GroenLinks.
De Tweede Kamerleden Lisa Westerveld en Niels van den Berge stelden de minister vragen naar aanleiding van de bedreiging van een leraar van het rooms-katholieke Emmauscollege in Rotterdam. Deze docent werd bedreigd nadat er op social media beelden waren verspreid waarop te zien was dat in het lokaal van de bewuste leraar een spotprent hing over de terreuraanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo. Een aantal leerlingen zag in de spotprent een belediging van de profeet Mohammed.
De docent moest voor zijn eigen veiligheid onderduiken. In verband met de bedreiging, die plaatshad kort na de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty, werd een aantal verdachten opgepakt.
Vrijheid, veiligheid en autonomie
Minister Slob herhaalt in zijn antwoorden dat het volstrekt onacceptabel is dat leraren bedreigd worden. ‘Het is belangrijk pal achter leraren te staan, zeker op de momenten dat hun vrijheid, veiligheid en autonomie onder druk staat. Het is van groot belang dat zij in volledige veiligheid hun werk kunnen doen en zich op geen enkele wijze beperkt voelen om daarbij de vorm te kiezen die zij passend achten.’
Hij voegt daar de herhaalde oproep aan scholen aan toe dat die altijd aangifte moeten doen als personeelsleden worden bedreigd. ‘Ik wil dat het bevoegd gezag deze verantwoordelijkheid neemt en achter haar personeel gaat staan en het niet aan de leraar zelf laat om aangifte te doen. Als een leraar wordt bedreigd of geïntimideerd is dit per definitie een kwestie die de hele school aangaat en waarbij ook de vrijheid en veiligheid van de andere medewerkers onder druk komt te staan’, aldus Slob.