‘Vanzelfsprekend staat het ouders vrij om bijles te regelen voor hun kinderen, maar het inkopen van extra bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining door ouders zou in de basis niet nodig moeten zijn.’ Dat zegt onderwijsminister Mariëlle Paul in reactie op Kamervragen van Anita Pijpelink van GroenLinks-PvdA.
Zij trok bij de minister aan de bel over gestegen bedragen die ouders aan buitenschoolse bijles voor hun kinderen besteden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam dat bedrag toe van € 320 miljoen in 2017 tot € 472 miljoen in 2022. Uit informatie van de Kamer van Koophandel blijkt bovendien dat er jaarlijks honderden bijlesbureaus bijkomen. Volgens Pijpelink vergroot dit de kansenongelijkheid tussen kinderen van wie de ouders geen geld hebben voor extra bijles en leeftijdgenoten van wie de ouders dat wel kunnen betalen.
In haar reactie zegt de minister dat het haar uitgangspunt is dat iedere leerling goed en voldoende onderwijs op school krijgt aangeboden en dat de school bijles of huiswerkbegeleiding kan aanbieden. ‘Als leerlingen extra hulp nodig hebben, dient die extra begeleiding op én van school te zijn. Het mag immers niet afhangen van de portemonnee van je ouders of je extra hulp kunt krijgen.’
De minister zegt echter ook dat ouders ‘vanzelfsprekend’ de vrijheid hebben om extra bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining te regelen voor hun kinderen, maar dat zou volgens haar dus niet nodig moeten zijn.