Eén op de drie leerlingen in het voortgezet onderwijs wil meepraten over zijn of haar eigen onderwijs. Dat staat in de LAKS-monitor 2016.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) spreekt van ‘een substantieel deel van de leerlingen’ dat inspraak wil, bijvoorbeeld via de leerlingenraad of de medezeggenschapsraad.
Leerlingenraad
Uit de monitor blijkt dat leerlingenraad bij scholieren het bekendst is: 72 procent geeft aan dat er een leerlingenraad op school aanwezig is. Het LAKS ziet het liefst op elke school een leerlingenraad, ‘maar we kunnen in ieder geval zeggen dat de aanwezigheid van een leerlingenraad de norm is’.
Wat betreft de tevredenheid over de leerlingenraad is er volgens het LAKS ruimte voor verbetering. ‘Krap een derde is tevreden. Het LAKS is druk bezig met een grootschalig trainingsproject om van deze professionaliseringsslag werk te maken’, zo staat in de monitor.
Medezeggenschapsraad
Veel minder bekend dan de leerlingenraad is de medezeggenschapsraad. ‘Slechts 30 procent geeft aan dat er een medezeggenschapsraad is op zijn school. Dit is een zeer teleurstellend resultaat, gezien iedere school een MR heeft en het wettelijk verplicht is dat er ook leerlingen in de MR zitten’, zo schrijft het LAKS.
Op het gebied van zichtbaarheid zullen medezeggenschapsraden volgens het LAKS nog flink terrein moeten winnen. Hier wil het LAKS aan bijdragen door middel van een grootschalig trainingsproject.