Wie in het onderwijs werkt, gaat in 2015 minder pensioenpremie betalen. Daardoor wordt minder pensioen opgebouwd, maar gaat volgend jaar wel de koopkracht erop vooruit met maximaal 1,6 procent. Verder is afgesproken dat voor pensioenfondsen grotere buffers moeten vormen.
De werknemers en werkgevers in het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), dat onder andere de onderwijspensioenen beheert, hebben hier vrijdag een onderhandelaarsakkoord over bereikt.
Aanleiding voor de wijziging zijn de nieuwe fiscale regels voor pensioenen per 2015. Werknemers mogen dan fors minder belastingvrij sparen voor hun pensioen. Bovendien mag vanaf een inkomen van 100.000 euro per jaar helemaal niet meer belastingvrij worden gespaard sparen.
Bij het ABP wordt het opbouwpercentage voor inkomens onder de circa 35.000 euro verlaagd van de huidige 1,95 tot 1,7 procent. Bij hogere inkomens gaat dit percentage omlaag van 1,95 tot 1,875 procent.
Aanscherping
Het kabinet heeft dit weekend met de regeringsfracties en de ‘bevriende’ oppositiefracties van D66, ChristenUnie en SGP overeenstemming bereikt over een aanscherping van de pensioenregels. De steun van D66, ChristenUnie en SGP betekent dat hier ook in de Eerste Kamer een meerderheid voor zal zijn.
Het akkoord houdt in dat pensioenfondsen vanaf 2015 grotere financiële buffers moeten aanhouden. Dit moet ervoor zorgen dat ze in de toekomst niet meer in financiële problemen raken. Het gevolg zal zijn de pensioenuitkeringen minder gemakkelijk omhoog kunnen, maar er is ook afgesproken dat ze minder snel omlaag hoeven als de dekkingsgraad onvoldoende is.
Dag des Heeren
Opmerkelijk detail: de media meldden dat het akkoord zondag is gesloten, maar de SGP ontkent dat het op de dag des Heeren is gebeurd: ‘Er zijn mensen die suggereren dat er gisteravond pensioendeal is gesloten met C5. Onmogelijk. Doet SGP nooit op zondag’, aldus SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf.
Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl