Voor het naar beneden brengen van externe inhuur van docenten is goed strategisch personeelsbeleid van groot belang. Dat benadrukt staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW in antwoord op Kamervragen naar aanleiding van het rapport Focus op inhuur van docenten van de Algemene Rekenkamer.
Het rapport van de Algemene Rekenkamer gaat over de inhuur van docenten door scholen voor voortgezet onderwijs. Uit het rapport blijkt dat middelbare scholen aanzienlijk meer geld kwijt zijn aan een docent die is ingehuurd via een extern bureau dan aan een docent in loondienst. De totale loonkosten van een docent in loondienst in de veel voorkomende salarisschaal LB trede 12 bedragen €58 per uur, terwijl het tarief van een gedetacheerde docent in dezelfde schaal en trede gemiddeld €113 per uur (inclusief btw) is.
De vaste Kamercommissie voor OCW wilde onder andere van de staatssecretaris weten welke mogelijkheden scholen hebben om externe inhuur van docenten naar beneden te brengen ten tijde van personeelstekorten. Paul antwoordt dat goed strategisch personeelsbeleid hierbij van groot belang is. ‘Schoolbesturen moeten zicht hebben op de huidige en toekomstige behoefte aan personeel. Daarbij zie ik in de vorming van onderwijsregio’s waarin scholen, opleidingen en de beroepsgroep samenwerken bij het werven, matchen, opleiden, begeleiden en professionaliseren goede mogelijkheden om de externe inhuur te verminderen.’
De staatssecretaris wijst erop dat een onderwijsregio bijvoorbeeld een bovenbestuurlijke vervangingspool kan inrichten, zodat bij ziekte en vervanging scholen geen gebruik hoeven te maken van commerciële inhuur.