Het is ‘geen houdbare oplossing’ als scholen zelf commerciële coronatests gaan inkopen om zo leraren sneller kunnen te laten testen. Dat zegt bestuurder Arnold Jonk van Samen Tussen Amstel en IJ (STAIJ) voor openbaar primair onderwijs in Amsterdam-Oost. Zijn collega Geurt Morren van Ante Basisscholen in Flevoland wil commerciële tests inkopen, omdat dat volgens hem goedkoper is dan de kosten voor vervanging als leraren niet kunnen werken in afwachting van hun testuitslag.

‘Als we honderd tests inkopen, betalen we 1000 euro exclusief. Een dag vervanging kost me 300 euro. En als die vervanging nou nog te krijgen was, zou ik het doen. Maar er zijn geen invallers. Ik wil die kinderen niet naar huis sturen. De ouders zitten dan ook met een probleem’, zo citeert het AD Morren.

Hij vervolgt: ‘Natuurlijk wil ik liever dat leraren voorrang krijgen bij de teststraten. Maar zolang dat niet gebeurt, zitten leraren onnodig dagenlang thuis voor een verkoudheid. Dat is zonde en niet nodig.’ De krant voegt eraan toe dat er meer bestuurders zijn die commerciële coronatests willen inkopen.

Jonk reageert hier bij de PO-Raad op door te stellen dat het inkopen van commerciële coronatests ‘geen houdbare oplossing’ is. ‘De enige échte oplossing is dat je bij een hoestje in de ochtend ’s middags al terecht kan voor een coronatest in de buurt en bij een negatieve testuitslag de volgende dag weer voor de klas kan staan.’

Voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad noemt het in het AD ‘belachelijk’ dat scholen zelf maatregelen moeten nemen. ‘Dit is een publieke taak. Als commerciële bureaus binnen een dag een test kunnen doen, moet dat toch ook via de teststraten kunnen’, zo citeert de krant haar. Haar collega Paul Rosenmöller van de VO-raad eist dat het kabinet deze week met een oplossing moet komen.

Op BNR Nieuwsradio vertelt Patrick Tuil van Quadraten waarom deze Groningse-Drentse onderwijsstichting voor coronatests die met spoed moeten worden afgenomen naar een commerciële aanbieder stapt. ‘Als iemand morgen voor de klas moet, dan bieden we de mogelijkheid aan om commercieel te testen.’ Dat is volgens hem goedkoper dan wanneer diegene zich laat testen bij de GGD, omdat het daar veelal dagen duurt voordat de uitslag binnen is en er voor die tijd vervanging nodig is. Bovendien zijn er volgens Tuil vrijwel geen vervangers meer te vinden. Het is al een keer voorgekomen dat een klas naar huis is gestuurd.

Testcapaciteit

De ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Arie Slob voor OCW hebben herhaaldelijk gezegd dat leraren geen voorrang krijgen als ze een coronatest willen. De Jonge zei woensdag nogmaals op de corona-persconferentie dat voorlopig van ‘prioritering’ geen sprake zal zijn. Hij zei ook dat dit in de toekomst misschien wel zo zal zijn, afhankelijk van de ontwikkelingen. De minister voegde daaraan toe dat de testcapaciteit de komende tijd fors zal worden uitgebreid.

Deel dit bericht: