De meeste schoolbesturen betalen stakers niet meer door. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Algemene Onderwijsbond (AOb).
De AOb heeft iedereen in het onderwijs opgeroepen om op vrijdag 15 maart weer te gaan staken om meer geld voor het onderwijs af te dwingen. De oproep krijgt geen steun van CNV Onderwijs en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De PO-Raad, die zich eerder als sectororganisatie van de werkgevers in het primair onderwijs achter onderwijsstakingen schaarde, houdt zich dit keer ook afzijdig.
Tijdens eerdere stakingen werden bijna alle leraren die het werk neerlegden door hun werkgever doorbetaald. Dit keer is dat heel anders. Op een kaartje dat de AOb op basis van een inventarisatie heeft gemaakt, staan veel meer meldingen over scholen die niet doorbetalen dan over scholen die dat wel doen.
Geen steun voor staking
De vakbond belicht onder andere het besluit van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) om niet door te betalen, terwijl BOOR dat eerder wel deed.
‘We staan sympathiek tegenover het doel, maar steunen het middel niet. In het primair onderwijs zijn cao-onderhandelingen bezig en ook in het voortgezet onderwijs zijn er landelijke gesprekken om de aantrekkelijkheid van het beroep te verbeteren. Deze gesprekken moeten de tijd en ruimte krijgen’, zo citeert de AOb BOOR-woordvoerder Dorieke Hammink. Ook andere schoolbesturen in Rotterdam betalen niet door.
Omdenken in plaats van staken
Directeur Hans Teegelbeckers van VOS/ABB steunt de staking ook niet, zo schrijft hij in een commentaar op deze website. ‘Door in het stakingsmantra te blijven hangen, geven we de boodschap af dat het onderwijs een plek is waar je vooral niet moet zijn!’, aldus Teegelbeckers. Volgens hem moeten we in het onderwijs omdenken, bijvoorbeeld door in te zetten op de vierdaagse schoolweek.