Het feit dat schoolbesturen meer geld uitgeven dan de vastgestelde normbedragen vloeit voort uit eigen keuzes. Het is niet vast te stellen of deze meeruitgaven nodig zijn, meldt demissionair staatssecretaris Sander Dekker van OCW aan de Tweede Kamer op basis van een evaluatie van de materiële instandhouding.
Bureau Berenschot deed in opdracht van het ministerie van OCW onderzoek naar de materiële instandhouding en de uitgaven van schoolbesturen in het primair onderwijs in de periode 2012-2014. Het onderzoek laat zien dat schoolbesturen gemiddeld 11 procent meer geld uitgaven dan de vastgestelde normbedragen.
Onderhoud, energie en leermiddelen
Aan het onderhoud van gebouwen werd gemiddeld 15 procent meer uitgegeven, aan gas en elektra maar liefst 81 procent en aan leermiddelen 5 procent. Aan schoonmaak daarentegen werd gemiddeld 7 procent minder uitgegeven.
Berenschot concludeert dat de hogere uitgaven aan het onderhoud van gebouwen het gevolg zijn van oude schoolgebouwen met relatief hogere onderhoudslasten. Maar ook nieuwe gebouwen kunnen hoge onderhoudskosten met zich meebrengen, omdat daar vaak complexe installaties in zitten, waar de programma’s van eisen (PvE’s) geen rekening mee houden.
De hogere uitgaven aan het energieverbruik zijn het gevolg van een hoger gerealiseerd verbruik dan waarmee in het normbedrag rekening is gehouden. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de toename van het gebruik van apparaten en installaties en het relatief hoge gasverbruik in oudere gebouwen.
Eigen keuzes
De meeruitgaven zijn het gevolg van eigen keuzes van schoolbesturen om de door hen gewenste kwaliteit van het voorzieningenniveau te realiseren, meldt Dekker op basis van de evaluatie. Het wijst er in zijn brief aan de Tweede Kamer op dat niet is vast te stellen of deze meeruitgaven nodig zijn geweest om een voldoende voorzieningenniveau te bewerkstelligen of dat schoolbesturen ambitieuzere plannen hebben nagestreefd.
De staatssecretaris meldt dat Berenschot niet automatisch de conclusie trekt dat de vergoeding per PvE ontoereikend is.