Sinterklaas mag op openbare basisschool De Panda in Utrecht geen mijter meer op met een kruis daarop, meldt het Algemeen Dagblad. Navraag door VOS/ABB leert dat de directie van de school donderdag niet bereikbaar was voor commentaar. De Stichting openbaar Primair Onderwijs (SPO) in Utrecht was wel bereikbaar, maar wil niet op deze specifieke zaak ingaan.
Het AD stelt dat een bezorgde ouder de krant over deze kwestie heeft benaderd en dat de lezing wordt bevestigd door een medewerker van de school. ‘Directeur Froukje Hoobroeckx wil er echter geen toelichting op geven en verwijst naar de overkoepelende SPO’, aldus het AD. SPO verwijst naar een eerder verspreid persbericht, waarin de stichting stelt dat elke school zelf mag bepalen hoe die met het sinterklaasfeest omgaat. Navraag door VOS/ABB bij obs De Panda en bij SPO levert dezelfde reacties op.
Amsterdam
In november 2009 was er ook discussie over de aanwezigheid van een kruis op de mijter van Sinterklaas. De toenmalige CDA-Tweede Kamerleden Ad Koppejan en Jan Schinkelshoek stelden daar vragen over. Het ging toen om de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Op de mijter van de goedheiligman stond toen niet één kruis, maar de drie andreaskruisen uit het stadswapen van Amsterdam.
Verondersteld werd dat dit te maken had met het multi-etnische karakter van de hoofdstedelijke kinderbevolking, maar de Sint liet destijds weten dat hij speciaal voor Amsterdam een nieuw pak had laten maken met daarin de drie kruisen uit het stadswapen, omdat hij dat uit artistiek oogpunt weer eens wat anders vond. Bovendien zei de Sint dat de andreaskruisen verwezen naar de heilige apostel Andreas, ‘die nota bene voor het christelijk geloof de kruisdood is gestorven’.
Antwerpen
Sinterklaas veroorzaakte het jaar daarvoor, in 2008, opschudding in Antwerpen, omdat hij daar zijn kruisloze mijter opzette als hij naar een openbare school ging. Dat deed hij naar eigen zeggen uit respect voor de religieuze neutraliteit van het openbaar onderwijs.