De nadelen van mobiele luchtreinigers wegen zwaarder dan de voordelen en verder onderzoek naar het gebruik van deze apparaten komt er niet, want dat is te duur. Dit meldt staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW.
Er is jarenlang onderzoek gedaan naar de inzet van mobiele luchtreinigers in het onderwijs als bestrijdingsmiddel bij een nieuwe opleving of pandemie van een luchtwegvirus, zoals corona. Een van de conclusies is dat mobiele luchtreinigers effectief zouden kunnen zijn in het verminderen van stof- en virusdeeltjes in de lucht.
Er kleven echter ook grote nadelen aan het gebruik van deze apparaten: ze zijn erg groot, maken lawaai, zorgen voor kou in de klas en hebben vaak te kampen met storingen. Bovendien blijkt dat de aanwezigheid van een mobiele luchtreiniger in de klas ertoe leidt dat leerlingen minder geconcentreerd zijn.
Om echt goede uitspraken te kunnen doen over de effectiviteit van mobiele luchtreinigers is volgens Paul grootschalig epidemiologisch onderzoek nodig, maar dat komt er niet. ‘Dergelijk onderzoek is kostbaar en verhoogt de druk op het onderwijs, omdat het actieve medewerking van leerlingen en personeel vereist. In combinatie met de nadelen die uit het onderzoek zijn gebleken, is dit aanleiding om te besluiten geen opdracht te geven tot grootschalig vervolgonderzoek’, aldus de staatssecretaris.