Vrouwen in het onderwijs verdienen stukken minder dan mannen. Met de zorgsector kent het onderwijs de grootste loonkloof tussen vrouwen en mannen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex.
Vrouwen in het onderwijs hebben een gemiddeld bruto-uurloon van 15,70 euro, terwijl mannen in het onderwijs gemiddeld 18,50 euro bruto per uur verdienen. Dit verschil van omgerekend 15 procent komt ongeveer overeen met de loonkloof in de zorg, met dien verstande dat de gemiddelde uurlonen daar lager liggen dan in het onderwijs.
Loonkloof verklaarbaar
Directeur Paulien Osse van Stichting Loonwijzer noemt het jammer dat er een grote loonkloof is in sectoren waar veel vrouwen werken, maar ze kan het wel verklaren: ‘Als de mannen in deze organisaties vooral bestuursfuncties bekleden en de vrouwen meer de uitvoerende en zorgende werkplekken invullen, dan is het begrijpelijk dat zij in andere functies ook een ander salaris verdienen’.
Volgens Osse kiezen veel vrouwen voor het onderwijs vanwege de opties om werk en gezin te combineren. ‘Dit betekent minder uren werken en dat levert natuurlijk minder geld op. Maar uiteindelijk ook minder kans op promotie en dus een lager salaris per uur.’
De loonkloof tussen vrouwen en mannen is het kleinst in de transport en logistiek. Daar verdienen vrouwen gemiddeld 1 procent meer dan mannen.