Het lerarentekort in het voortgezet onderwijs kent sterke regionale verschillen, meldt arbeidsmarkt- en opleidingsfonds Voion op basis van nieuwe ramingen van CentERdData.
Er zijn regio’s in Nederland waar nauwelijks een lerarentekort is of wordt verwacht vanwege krimp van het aantal leerlingen. Voorbeelden van dergelijke regio’s zijn Noord- en Oost-Groningen, Zuid-Limburg en Zeeland. In andere regio’s worden juist grote spanningen op de arbeidsmarkt verwacht, zoals in de grote steden.
Lerarentekort piekt in 2018
Voor dit jaar wordt er in heel Nederland tekort verwacht van ruim 600 leraren. In 2018 zal dat tekort oplopen tot ruim 800 om daarna licht te dalen tot iets onder de 800. Ongeacht de regio concentreren de tekorten aan leraren zich in de vakken Duits, Frans, natuurkunde, scheikunde en wiskunde.
De nieuwe cijfers van CenERdata lijken de eerdere bewering van staatssecretaris Sander Dekker van OCW te weerspreken dat de behoefte aan leraren in het voortgezet onderwijs de komende jaren zal afnemen vanwege een aanzienlijke daling van het aantal leerlingen.