Met één dag in de week extra kunnen de deeltijdleraren in het basisonderwijs het lerarentekort oplossen, meldt Trouw.
Meer dan de helft van de leraren in het basisonderwijs werkt in deeltijd. Bijna één op de vijf werkt minder dan 2,5 dag per week. Als alleen al die groep één dag in de week extra gaat werken, kunnen 4320 fte worden gevuld. Dat is meer dan genoeg om het verwachte lerarentekort van 4000 fte in 2020 op te lossen.
Een andere optie is dat leraren die nu vier dagen per week werken, een halve dag erbij nemen. Dan worden 6720 fte gevuld. De krant meldt dat dit is nagerekend door een onafhankelijk onderzoeksbureau.
Meer uren maken tegen lerarentekort
Bij het artikel over deze berekening staat een ander artikel waarin verschillende schoolbestuurders vertellen dat zij leraren verleiden om meer uren te maken. Zo citeert de krant bestuursvoorzitter Ingrid van Doesburg van PRIMOvpr met 21 openbare scholen in de Zuid-Hollandse regio Voorne-Putten.
‘We zeggen niet: je moet meer werken. Maar we inventariseren nu wel: onder welke voorwaarden zou je dat willen? Minder kleine deeltijdbanen is niet de enige oplossing voor het lerarentekort. Maar ik denk wel dat het echt kan helpen’, aldus Van Doesburg.
Iedereen fulltime
Het is niet voor het eerst dat is berekend dat deeltijders in het primair onderwijs het lerarentekort kunnen oplossen. In juni jongstleden meldde opleidingsadviseur Marjolein Ploegman dat als alle leraren fulltime gaan werken, er met het beschikbare budget 4617 extra leerkrachten kunnen worden aangesteld.