Het is nodig om net als aan het einde van een vakantieperiode voor de herstart van de scholen de waterleidingen in de gebouwen door te spoelen. Dit om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen.
Legionella is een bacterie die zich kan vormen in stilstaand leidingwater. De bacterie kan de luchtwegen infecteren. Dan kan de legionellaziekte ontstaan. Dat is een ernstige vorm van longontsteking. In 1999 raakten op de Westfriese Flora in Bovenkarspel veel mensen besmet toen de legionellabacterie zich via kleine druppeltjes uit een bubbelbad door de lucht verspreidde. Meer dan 200 mensen werden ernstig ziek, 32 van hen kwamen te overlijden.
Drinkwaterbedrijven adviseren om de leidingen door te spoelen als het water langer dan een week niet is gebruikt. Volg hierbij de volgende stappen, om efficiënt en veilig te werk te gaan:
- Spoel allereerst de toiletten een keer door. Op deze manier ververst u al een groot deel van het water in de leidingen.
- Open alle koude en warmen kranen. Laat ze een minuut rustig doorstromen.
- Spoel ten slotte de eventuele douches door. Houd de sproeikop onder water en leg een doek over de emmer. Zo voorkomt u waternevel, zodat u het risico op het binnenkrijgen van de legionellabacterie minimaliseert.
De legionellabacterie gaat dood in heet water. Daarom is het verstandig om bijvoorbeeld boilers altijd aan te laten staan op een temperatuur van minimaal 60 graden.