Leerlingen tot 16 jaar die er op de fiets op worden betrapt dat ze hun smartphone gebruiken, krijgen een boete die maar de helft is van de sanctie die daar normaal voor geldt. Kinderen tot 12 jaar betalen niets.
Woordvoerder Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland vindt dat ‘een beetje jammer’, zegt hij in Trouw. ‘De straffen zouden voor iedereen gelijk moeten zijn, dan maar een aantal weken geen zakgeld. Het gaat tenslotte om verkeersopvoeding.’
Directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond denkt dat het verbod op het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets bijna niet te handhaven is. De Fietsersbond wil daarom veel verder gaan. ‘Wij willen dat de telecomsector het onmogelijk maakt om te appen in het verkeer. Een smartphone kan heel goed herkennen aan jouw patroon van bewegen wat je aan het doen bent; of je op de fiets zit of in de trein of de auto. Zit je in de auto of op de fiets, dan zou de smartphone vanzelf uit moeten gaan’, aldus Kluit in Trouw.
De politie denkt in tegenstelling tot de Fietsersbond dat de pakkans groot is. ‘De lijn is: meteen bekeuren’, zegt Egbert-Jan van Hasselt van de verkeerspolitie in het AD.
Vanaf 1 juli is appen of bellen op de fiets strafbaar. De boete bedraagt 95 euro, exclusief administratiekosten. Leerlingen tussen de 12 en 16 jaar krijgen 50 procent korting. Kinderen tot 12 jaar betalen niets.