Het is niet met zekerheid te zeggen hoe het komt dat kinderen in de provincie Groningen relatief lage schooladviezen krijgen, maar onderzoek in Drenthe wijst uit dat dit te maken kan hebben met een minder ambitieuze leercultuur. Dit stelt onderwijsminister Arie Slob in reactie op Kamervragen van de PvdA.
De vragen van de PvdA’ers Kirsten van den Hul en Henk Nijboer volgden op het bericht van RTV Noord dat Groningse basisschoolleraren hun leerlingen vaker onderschatten dan in de rest van Nederland. De regionale omroep baseerde zich op een onderzoek hiernaar door Anneke Timmermans van de Rijksuniversiteit Groningen.
Slob laat in zijn reactie weten dat het klopt dat in de provincie Groningen meer adviezen worden heroverwogen, omdat het gegeven schooladvies lager is dan de score op de eindtoets. Hoe dat komt, weet hij niet, omdat daar nog geen onderzoek naar is gedaan.
In de provincie Drenthe echter is er wel onderzoek naar gedaan, en daaruit blijkt volgens de minister dat het te maken kan hebben met ‘een minder ambitieuze leercultuur, die zich uit in lagere verwachtingen van ouders’.
Ook kan er volgens Slob een verband zijn met het aanbod van voortgezet onderwijs in de regio. De minister noemt tevens leerlingkenmerken die van invloed kunnen zijn, zoals werkhouding en motivatie.