De gemiddelde bezoldiging van bestuurders in het primair onderwijs bedraagt ruim 93 duizend euro per jaar. In het voortgezet onderwijs is dat ruim 118 duizend euro. Dat blijkt uit de Monitor beloningscodes/cao’s bij WNT 2014.

In deze publicatie, die minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van OCW naar de Tweede Kamer hebben gestuurd, staat ook dat in het primair onderwijs 34 bestuurders (2,7 procent) boven het sectorale maximum volgens de WNT zitten van bijna 166 duizend euro. In het voortgezet onderwijs zitten twee bestuurders (0,5 procent) boven het voor het vo geldende maximum van ruim 184 duizend euro.

Het overgrote gedeelte van de bezoldigingen boven de sectorale norm valt onder het overgangsrecht. Bestuurders en toezichthouders zijn dan niet in overtreding, omdat volgens het overgangsrecht eerder afgesproken bezoldigingen maximaal vier jaar gerespecteerd worden. Daarna moet de bezoldiging in drie jaar worden teruggebracht tot het geldende maximum.

Toezichthouders

De gemiddelde bezoldiging van internetoezichthouders bedraagt in het primair onderwijs bijna 3400 euro per jaar. In het voortgezet onderwijs is dat bijna 3800 euro. In het primair onderwijs zitten 37 toezichthouders (2,9 procent) boven het maximum, terwijl in het voortgezet onderwijs geen enkele toezichthouder daarboven zit.

Download de Monitor beloningscodes/cao’s bij WNT 2014 en de begeleidende brief die Bussemaker en Dekker naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Goede ontwikkeling

De Vereniging van Toezichthouders in Onderwijsinstellingen (VTOI) is positief over de uitkomsten van de monitor. Bestuurslid Joke Hubert: ‘De VTOI vindt het belangrijk dat de bezoldiging van onderwijsbestuurders en interne toezichthouders passen bij de betreffende onderwijssector.’

‘Daarom hebben we het voortouw genomen bij de totstandkoming van bestuurders-cao’s in het primair en voortgezet onderwijs. De monitor laat zien dat de in de cao’s gemaakte afspraken bijdragen aan normalisering van de bezoldiging van bestuurders. Wij vinden dit een goede ontwikkeling’, aldus Hubert.

Deel dit bericht: