Kinderombudsman Marc Dullaert noemt het onvoorstelbaar dat er scholen zijn die nog antipestprogramma’s gebruiken waarvan duidelijk is dat ze niet werken.
Dullaert reageert op een bericht van de NOS, die meldt een rondgang langs scholen te hebben gemaakt om in kaart te brengen met welke antipestprogramma’s zij werken. Volgens de omroep wordt er volop met afgewezen programma’s gewerkt.
In het voorjaar van 2014 heeft een commissie in opdracht van het ministerie van OCW antipestprogramma’s beoordeeld. Van de 61 ingediende programma’s voldeed geen enkele aan alle criteria. Negen programma’s voorlopig goedgekeurd en vier vooralsnog afgewezen. De resterende 48 programma’s werden definitief afgekeurd.
Niet verboden
Voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad reageert op het bericht van de NOS door te stellen dat elke school anders is. ‘Ieder schoolbestuur mag zelf bepalen hoe ze pesten willen aanpakken en welke methode ze daarvoor willen gebruiken.’ Het is niet verboden om antipestmethodes te gebruiken die door de commissie zijn afgekeurd.
Staatssecretaris Sander Dekker van OCW verwacht dat scholen in de toekomst meer zullen kiezen voor goedgekeurde programma’s, zo laat hij aan de NOS weten: ‘Als je als school nou kunt kiezen, waarom zou je dan niet kiezen voor een methode waarvan is bewezen dat die werkt?’
In het februarinummer van magazine School!, dat volgende week verschijnt, staat een artikel over een antipestmethode die wetenschappelijk is onderzocht en effectief blijkt te zijn: de cursus ‘Plezier op school’. Het magazine valt op 12 februari op de mat bij alle leden van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs.