Gemeenten moeten zorgen voor continuïteit van het onderwijs aan kinderen van wie de ouders geen verblijfsvergunning hebben. Dat staat in een handreiking aan gemeenten van de Kinderombudsman.
De handreiking maakt deel uit van het adviesrapport Nederlandse kinderen ontkoppeld, dat over kinderen gaat die hier zijn geboren en de Nederlandse nationaliteit hebben, maar van wie de ouders geen verblijfsvergunning hebben.
Deze kinderen groeien vaak op in armoede, doordat het gezin geen (volledige) uitkering krijgt en ook geen toeslagen ontvangt die kunnen helpen bij het betalen van de huur of de zorgverzekering. Vaak hebben ze onderdak op een tijdelijke locatie en moeten ze geregeld verhuizen.
Continuïteit onderwijs
In het rapport wordt gemeenten geadviseerd het aantal verhuizingen van deze gezinnen te beperken en om ervoor te zorgen dat de kinderen op hun eigen school kunnen blijven. ‘Dan behouden ze hun eigen schoolomgeving met hun vrienden en vertrouwde docenten. De overgang naar een andere school zorgt ervoor dat de kinderen nog meer vastigheid verliezen, terwijl ze hun thuissituatie al zijn kwijtgeraakt.’
De Kinderombudsman wijst er ook op dat de verandering van school impact heeft op de continuïteit van het onderwijs. ‘Vaak weet de nieuwe school niet wat een leerling op voorgaande plekken al heeft geleerd en sluiten de verschillende onderwijsprogramma niet goed op elkaar aan.’