De ChristenUnie, het CDA en de SGP in de Tweede Kamer hebben vragen gesteld over het schrappen van de financiering van godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs (g/hvo) in de openbare school.

Het kabinet wil de financiering van g/hvo met ingang van 2027 stopzetten. Daarmee willen minister Eppo Bruins en staatssecretaris Mariëlle Paul €19 miljoen per jaar bezuinigen. Volgens hen moeten scholen vanuit de wettelijke burgerschapsopdracht ook zonder dit geld leerlingen kennis laten opdoen over verschillende godsdiensten.

Vormingsonderwijs wettelijk verankerd

De Kamerleden Don Ceder (ChristenUnie), Harmen Krul (CDA) en Chris Stoffer (SGP) willen van de minister en de staatssecretaris weten hoe deze bezuiniging zich verhoudt met de wettelijke opdracht aan de openbare scholen (artikel 192 Wet op het primair onderwijs (WPO)) om gelegenheid te bieden aan g/hvo. Zij wijzen hen erop dat het schrappen van de financiering niet mogelijk is zonder een wetswijziging.

Daarnaast is het zo dat de financiering van g/hvo al jarenlang niet meer bestaat uit een tijdelijke subsidie die zomaar kan worden geschrapt, maar uit structurele bekostiging die wettelijk is verankerd. Dat is herhaaldelijk bevestigd door voormalig onderwijsminister Arie Slob. In 2018 bijvoorbeeld benadrukte hij dat de financiering is ‘omgeven met een wettelijke waarborg van continuïteit’. Hij voegde daaraan toe dat afschaffing alleen zou kunnen na een wetswijziging.

Lees meer…

Deel dit bericht: