Schoolbesturen moeten meer grip krijgen op de ontwikkelingen die op hen afkomen en op hun financiën. Dat benadrukt de Inspectie van het Onderwijs in de Financiële Staat van het Onderwijs 2018.
De inspectie constateert dat de meeste schoolbesturen nu financieel gezond zijn. Sterker nog: ze geven minder geld uit dan ze begroten. Daardoor lopen de vermogens op. Maar dat kan in de toekomst veranderen.
Schoolbesturen geven zelf aan dat zij financiële reserves aanhouden, omdat de rijksbekostiging onvoorspelbaar en deels slechts incidenteel is. Bovendien wordt er over de rijksbekostiging slecht gecommuniceerd, zo staat in het rapport Het verhaal achter de financiële cijfers.
De inspectie dringt er bij de schoolbesturen op aan om ‘juist omdat er zoveel op het onderwijs afkomt’ beter grip te krijgen op hun financiën. Daar voegt de inspectie aan toe dat ‘goed (financieel) beleid (…) van doorslaggevend belang (is) voor de continuïteit van de instelling en voor de kwaliteit van het onderwijs’.
In de Financiële Staat van het Onderwijs 2018 staat ook dat de jaarverslagen meer moeten gaan over voorgenomen beleid en de financiële implicaties daarvan. Ook wil de inspectie meer aandacht voor risicobeheer.