Hoogbegaafdheid valt onder passend onderwijs. Daarom hebben scholen ook op dit gebied zorgplicht om een passende ondersteuning aan te bieden.
In de praktijk blijkt hoogbegaafdheid nog niet overal te worden gezien als een gebied waarop extra ondersteunings- of zorgbehoefte kan zijn. ‘Passend onderwijs omvat echter alle vormen van ondersteuning, dus ook die op het gebied van hoogbegaafdheid’, zegt onze beleidsmedewerker Rozemarijn Boer, die gespecialiseerd is in passend onderwijs.
‘De school dient aan te bieden wat het kind nodig heeft, ook als een leerling de diagnose ‘hoogbegaafd’ heeft. Dit behoort tot de zorgplicht, dus de school moet dit betalen, dan wel in overleg gaan met het samenwerkingsverband over de inzet van de middelen hiervoor’, aldus Boer in reactie op een oproep van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) om geen vrijwillige ouderbijdrage te vragen voor passend onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen.
Hoogbegaafdheid en kansen(on)gelijkheid
Boer benadrukt dat er natuurlijk wel voldoende bekostiging moet zijn om passend onderwijs ook op dit gebied gestalte te geven. ‘Scholen vragen ouders om een bijdrage voor passend onderwijs te leveren, omdat de huidige budgetten blijkbaar niet toereikend zijn. Belangrijk is dat onderwijs aan hoogbegaafde kinderen nadrukkelijker onderwerp van gesprek wordt tussen school en samenwerkingsverband.’
‘Het mag niet zo zijn dat ondersteuning bij hoogbegaafdheid slechts is weggelegd voor kinderen met ouders die een hoger inkomen hebben en bereid zijn een eigen financiële bijdrage te leveren. Dit werkt kansenongelijkheid in de hand. Ook het risico van thuiszitten wordt hierdoor vergroot. Extra ondersteuning bij hoogbegaafdheid dient voor álle kinderen toegankelijk te zijn’, zo sluit Boer af.
Ouderbijdrage mag niet
Plaatsvervangend inspecteur-generaal Arnold Jonk van de Inspectie van het Onderwijs laat in reactie op het bericht van VOO via Twitter weten dat een ouderbijdrage voor aanbod op het gebied van hoogbegaafdheid niet mag:
Het mag natuurlijk ook gewoon niet. Bij signalen kan de inspectie iets doen. https://t.co/gu3ttOEhZk
— Arnold Jonk (@ArnoldJonk) June 6, 2017