De groep Herstel-NL die al maanden pleit voor ‘coronabeleid met maatregelen die onze samenleving minder schade doen’, roept het kabinet op de scholen ‘onmiddellijk en onvoorwaardelijk’ te heropenen.
Tot Herstel-NL behoren onder anderen de economen Barbara Baarsma en Coen Teulings, arts en ondernermer Erik-Jan Vlieger en crisisprofessor Ira Helsloot. Op de website van Herstel-NL staat dat zij zich ‘grote zorgen maken over het coronabeleid en de gevolgen daarvan voor Nederland’. Ze pleiten voor ‘risicogestuurd beleid’ en een ‘gebalanceerd en transparant afwegingskader’. Bovendien willen ze dat bij het coronabeleid ‘onderliggende waarden’ in het oog worden gehouden.
Over het onderwijs zegt Herstel-NL dat de scholen ‘onmiddellijk en onvoorwaardelijk’ open moeten. Er zouden maar weinig kinderen, jongeren en leraren ziek worden van corona en op scholen zou daardoor slechts een laag coronarisico zijn. Het verplicht thuishouden van kinderen en jongeren zou onevenredig veel schade veroorzaken. Daarbij noemt Herstel-NL leer- en ontwikkelingsachterstanden, kindermishandeling en psychische schade. ‘Het sluiten van de scholen is disproportioneel en veroorzaakt meer gezondheidsschade dan dat het aan gezondheidswinst oplevert.’
‘Verkeer gevaarlijker dan corona’
De eis van vakbond CNV Onderwijs dat leraren ‘100% veilig’ moeten kunnen werken is in de ogen van Herstel-NL absurd. ‘De auto- of fietsrit naar school kent voor de meesten hogere risico’s dan het doceren van een klas.’ Daarnaast zijn volgens Herstel-NL de door het Outbreak Management Team (OMT) aangedragen voorwaarden om het risico van coronabesmetting zo klein mogelijk te houden beschadigend voor kinderen. ‘Ze jagen angst aan en bestempelen kinderen als een gevaar voor elkaar, voor hun familie en voor de samenleving’, aldus Herstel-NL.