Er vallen harde klappen bij de definitieve herverdeling van het achterstandsgeld. Dat blijkt uit de bekendmaking van de definitieve bedragen per school. Met name scholen met veel asielzoekerskinderen worden hard geraakt, wat zal leiden tot gedwongen ontslagen.

Er zijn basisscholen die er geld bij krijgen, maar veel andere ontvangen tienduizenden euro’s tot tonnen minder. Er is wel een overgangsregeling van drie jaar, die de klap verzacht voor scholen die moeten inleveren. De bedragen worden in die periode afgebouwd. In het overzicht van herverdeeleffecten is te zien hoeveel elke school volgend schooljaar ontvangt.

Asielscholen hard geraakt

De scholen die het hardst geraakt worden, zijn – zoals eerder werd gevreesd –  scholen met veel asielzoekerskinderen. Dat komt doordat een nieuwe indicator die door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is ontwikkeld, rekening houdt met het opleidingsniveau van de ouders en niet met de afkomst van leerlingen.

Van veel ouders die als asielzoekers in Nederland zijn, is het opleidingsniveau niet bekend, waardoor de kinderen minder zwaar meetellen. Dit probleem is al eerder aangekaart bij onderwijsminister Arie Slob, die toen besloot dat asielzoekerskinderen altijd meetellen voor het onderwijsachterstandenbudget.

Zij krijgen echter geen ‘zwaar gewicht’ meer, maar een gemiddelde achterstandsscore. Dat scheelt veel geld. Diverse schoolbesturen zien hun budget teruglopen met enorme bedragen, die zelfs kunnen oplopen tot ruim vier ton. De gevolgen daarvan zijn groot: gedwongen ontslagen, minder ondersteuning voor de leerlingen en grotere groepen, terwijl de problematiek van de kinderen niet veranderd is.

Dagblad NRC gaat in op de situatie bij enkele schoolbesturen, waaronder Stichting Archipel voor openbaar primair onderwijs in Zutphen en omgeving, die ruim 200.000 euro verliest. Archipel heeft een basisschool met een taalschakelklas, veel kinderen met een migratieachtergrond en sinds 2016 een dependance in het asielzoekerscentrum in Zutphen.

‘Herstel budget voor asielscholen’

De PO-Raad roept de minister met klem op het budget te herstellen, met name voor de scholen met veel nieuwkomersleerlingen. Dat zijn niet alleen asielzoekersscholen, maar ook andere scholen met veel nieuwkomers. De sectororganisatie spreekt ook de staatssecretaris voor vreemdelingenzaken aan, omdat het onderwijs aan asielzoekerskinderen onderdeel is van het asielbeleid.

VOS/ABB steunt de oproep van de PO-Raad en heeft de minister ook persoonlijk aangesproken op het negatieve effect van de herverdeling van het budget.

 

Deel dit bericht: