Oud-voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW is op 66-jarige leeftijd overleden als gevolg van een zware hersenbloeding. Dat heeft de werkgeversorganisatie in samenspraak met zijn familie bekendgemaakt.
De Boer had pas vier maanden geleden afscheid genomen als voorzitter van VNO-NCW. In zijn laatste jaar bij de werkgeversorganisatie was hij nauw betrokken bij onder andere de totstandkoming van het pensioenakkoord. Voordat hij voorzitter werd van de centrale werkgeversorganisatie, leidde hij MKB Nederland, de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf. Hij zat ook vijf jaar in het bestuur van de Sociaal Economische Raad (SER).
Vakcollege
De Boer was betrokken bij verschillende initiatieven om het onderwijs meer te verbinden met het bedrijfsleven. In 2006 en 2007 was hij voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. Hij raakte bekend als de man die de ambachtsschool in ere wilde herstellen. In 2008 was hij de drijvende kracht achter het Vakcollege, een zesjarige praktijkgerichte leergang die vmbo en mbo met elkaar verbindt.
De Boer zei hier toen het volgende over: ‘In Nederland is door de toenemende vergrijzing en ontgroening een groeiend tekort aan gekwalificeerde vakmensen ontstaan. De arbeidsmarkt schreeuwt om personeel, maar de juiste vakmensen worden niet opgeleid. Dat heeft onder andere te maken met het slechte imago van het werk maar ook met de gebrekkige aansluiting van opleidingen op de arbeidsmarkt. Dat heeft een hoog aantal drop-outs tot gevolg.’ Hij benadrukte dat er weer respect voor vakmanschap moest komen.
In 2013 besteedde VOS/ABB met een achtergrondartikel Techniek heeft de toekomst aandacht aan het belang om onderwijs en bedrijfsleven met elkaar te verbinden en aan de Vakcollege-aanpak. Het artikel ging over het openbare Kennemer College in Heemskerk en bedrijven in de omgeving, waaronder Tata Steel.
In opspraak
In 2016 raakte De Boer in opspraak, toen NRC meldde dat hij een half miljoen euro had verdiend met de verkoop van het met belastinggeld ontwikkelde model dat aan de vakcolleges ten grondslag lag. Het ministerie van OCW zou er toen een stokje voor hebben gestoken dat hij daar nog meer geld aan kon overhouden.