Op de meeste scholen voor voortgezet onderwijs wordt in drugs gehandeld. Dat beweert hoogleraar Pieter Tops van Tilburg University.
Tops leidde een onderzoek naar de productie van en de handel in synthetische drugs in Nederland, zoals xtc en amfetamine. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de omzet van deze drugshandel in ons land bijna 19 miljard euro per jaar bedraagt. Dat is meer dan de omzet van grote bedrijven als Albert Heijn en Philips.
De handel in drugs is volgens hem ook ‘neergedaald op middelbare scholen’, aldus Tops in Nieuwsuur. Hij stelt dat scholieren ‘wel weten waar ze spullen kunnen krijgen als ze dat willen’. Hij benadrukt dat er veel leerlingen worden geronseld om drugs te distribueren.
De Tilburgse hoogleraar denkt dat er ‘weinig middelbare scholen’ zijn waar dit niet gebeurt, van vmbo tot en met gymnasium. Studenten aan wie hij college geeft, herkennen dit ‘zonder uitzondering’ uit hun middelbareschooltijd.
Tops snapt dat dit gebeurt, omdat leerlingen met een drugstransportje al snel 500 tot 600 euro kunnen verdienen. ‘Dat is twee maanden vakkenvullen’, aldus de hoogleraar.