Het openbaar onderwijs in de stad Groningen wil af van ‘de stereotype piet met zwart kroeshaar, volle rode lippen en gouden oorringen’. Daarom kiest de stichting O2G2 voor pieten in allerlei kleuren, meldt het Dagblad van het Noorden (DvhN).
De krant schrijft dat het openbaar onderwijs in de stad Groningen Zwarte Piet niet in de ban doet. Een aantal Pieten mag nog altijd zwart zijn, maar daarnaast zullen anders gekleurde pieten meedoen. Het is aan de scholen zelf om hierin een goede balans te vinden. ‘Alleen op deze manier kunnen wij er een kinderfeest van maken waar alle kinderen van kunnen genieten, ongeacht levensovertuiging, etnische afkomst of politieke overtuiging’, zo citeert het DvhN het bestuur van O2G2.
Eerder werd bekend dat de schoolbesturen in Den Haag en de stichting voor openbaar primair onderwijs in Utrecht van Zwarte Piet af willen. Basisscholen in Amsterdam mogen zelf bepalen op welke manier ze Piet presenteren, al ze daarmee maar niemand kwetsen. Het openbaar onderwijs in Rotterdam adviseert om afscheid te nemen van de klassieke Zwarte Piet, maar laat de uiteindelijk keus over aan de individuele scholen.
De discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet hangt samen met de historische context van deze beeldbepalende figuur van het sinterklaasfeest. Critici menen dat Zwarte Piet discriminerend is en dus niet meer van deze tijd is. De zwarte schmink, de rode lippen, de gouden oorringen, het kroeshaar en de functie van Piet als hulpje van Sinterklaas zouden verband houden met het slavernijverleden van Nederland.
VOS/ABB heeft in het kader van de zwartepietendiscussie een advies voor een ontspannen en respectvol sinterklaasfeest opgesteld.