Bij het bepalen van het schooladvies in groep 8 van de basisschool is geen sprake van discriminatie. Dat is de ervaring van directeur Hans Teegelbeckers van VOS/ABB. Hij was zondagavond te gast in het Radio 1-programma Kwesties dat onder andere hierover ging.
Ook programmamaker Karim Amghar was te gast. Hij onderzocht kansenongelijkheid in het onderwijs en maakte daarover de serie Karim pakt zijn kans. Daarin staat de vraag centraal hoe het is gesteld met de kansen van leerlingen met veel potentie, maar weinig middelen. In de eerste aflevering ging het vooral over kansenongelijkheid als gevolg van onderadvisering op basis van etniciteit.
Op de vraag aan Teegelbeckers hoe scholen omgaan met het schooladvies, legde hij uit dat hij in de 27 jaar dat hij leraar in het basisonderwijs was, altijd naar het hele plaatje keek en niet alleen naar de Cito-score. Op die manier gaf hij ook adviezen aan veel leerlingen met een niet-Westerse migratieachtergrond.
Het gaat er volgens Teegelbeckers om dat de school onder andere kijkt naar de attitude van de leerling en naar de manier waarop die omgaat met huiswerk. Andere belangrijke punten die hij in de uitzending noemde: zelfstandigheid en weerbaarheid. Etniciteit speelde nooit een rol. ‘Er waren Turkse en Marokkaanse jongens en meiden, die presteerden gewoon fantastisch. Ik zie daar nooit onderscheid in’, aldus Teegelbeckers.
U kunt de uitzending van Kwesties terugluisteren (15 december, vanaf 28’50”).