Staatssecretaris Mariëlle Paul heeft de spoedaanwijzing ingetrokken die zij had opgelegd aan twee schoolbesturen, waarvan in totaal vier basisscholen die waren gestopt met het verplicht afnemen van de doorstroomtoets. Dat meldt zij in deze brief aan de Tweede Kamer.

Drie openbare basisscholen van stichting Spaarnesant in Haarlem en een basisschool in Bergen die valt onder de stichting Samen Katholiek Onderwijs (SaKS) besloten te stoppen met het verplicht afnemen van de doorstroomtoets.

Leve het Onderwijs!

De bestuurders van deze twee stichtingen, Marten Elkerbout en Anne Bruggeman, zitten in Leve het Onderwijs!, een beweging van schoolbestuurders die vinden dat de doorstroomtoets ongeschikt is als objectief tweede gegeven naast de schooladviezen. ‘De toets geeft geen goed beeld van wat leerlingen daadwerkelijk hebben geleerd en wat zij in de toekomst kunnen bereiken en doet dus geen recht aan hun potentieel’, benadrukt Elkerbout.

De scholen kregen een brief van de inspectie waarin hen werd gesommeerd de toetsen af te nemen. Elkerbout raakte er niet van onder de indruk. ‘De toets is maar een deel van de wet. Er staat ook in dat we kinderen recht hebben op een doorlopende en brede ontwikkeling en dat wij moeten zorgen voor een veilig pedagogisch klimaat. Dat is natuurlijk veel belangrijker!’

Woedende staatssecretaris

Staatsecretaris Paul reageerde woedend op het besluit van Spaarnesant en SaKS. Zij besloot door middel van een spoedaanwijzing de stichtingen te dwingen alle leerlingen alsnog de doorstroomtoets te laten maken. In deze brief aan de Tweede Kamer wees ze erop dat wet moet worden nageleefd, in het belang van leerlingen. ‘Ik vind het buitengewoon ernstig dat schoolbesturen in Nederland willens en wetens de wet overtreden.’

Een spoedaanwijzing kan er in het uiterste geval toe leiden dat de rijksbekostiging wordt stopgezet. Dat vooruitzicht was voor de scholen te ingrijpend. Zij besloten om alle leerlingen alsnog de doorstroomtoets te laten maken. Voor de staatssecretaris was dat de reden om haar spoedaanwijzing in te trekken. Dit betekent ook dat Paul deze kwestie teruglegt bij de Inspectie van het Onderwijs, die er nu weer de regie over heeft, ook wat betreft eventuele sancties.

Lees meer…

Deel dit bericht: