Een ontslagen leraar van het Wellantcollege mag zijn werk hervatten. Hij heeft geen buitenproportioneel geweld gebruikt om een lastige leerling in toom te houden. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland in kort geding bepaald.
De leraar van locatie De Bossekamp in het Zuid-Hollandse dorp Ottoland was op 20 juni met leerlingen op excursie. Na afloop van het uitje ontstond rumoer in de bus. De leraar vroeg de aanstichter van het rumoer tot vier keer toe voor in de bus te komen zitten. Uiteindelijk heeft de docent de jongen naar de voorkant van de bus gebracht. De leerling stribbelde hierbij tegen. Bij aankomst op de vmbo-school heeft de leraar de jongen opnieuw vastgepakt om hem naar een kamer te brengen.
Het Wellantcollege ontsloeg de man op staande voet, omdat de leraar buitenproportioneel geweld zou hebben gebruikt tegen de leerling. De leraar vorderde in het kort geding de mogelijkheid om zijn werkzaamheden bij het vmbo-college te hervatten. Daarnaast wilde de man doorbetaling van zijn loon.
Volgens de kantonrechter is niet vast komen te staan dat de leerkracht buitenproportioneel geweld heeft gebruikt. De blauwe plekken bij de leerling zijn veroorzaakt door een stevige grip van de leerkracht, bedoeld om de leerling mee te laten werken, in combinatie met tegenstribbelende bewegingen van de leerling. Dit zou anders zijn geweest als er blauwe plekken waren ontstaan terwijl de leerling geen weerstand had geboden.
De leraar heeft tegen zijn ontslag beroep ingesteld bij de Commissie van Beroep. De kantonrechter heeft bepaald dat de leraar zijn werkzaamheden mag hervatten tot de Commissie van Beroep een beslissing heeft genomen over het ontslag. Tot dat moment moet het Wellantcollege ook het loon van de leraar doorbetalen. De school wil hem niet terug en stuurt aan op een afkoopsom.