De inzet van zzp’ers is een noodgreep. Dat benadrukt interim-directeur Aaldert Goverts van openbare basisschool KlimOp in Zwaag (gemeente Hoorn) in een reportage in de Volkskrant.
Deze Noord-Hollandse basisschool kreeg te maken met een leerkracht die langdurig thuiszat vanwege covid-klachten. Er kwamen welgeteld elf vervangers die het om uiteenlopende redenen binnen enkele dagen of weken voor gezien hielden. Op een vacature kwam geen enkele reactie. Uiteindelijk koos Goverts daarom voor een zzp’ende leerkracht die hij via een detacheringsbureau kon krijgen.
Ook na het vertrek van docenten uit de groepen 4 en 7 boden uitzendbureaus tijdelijk uitkomst. Toen Goverts op 1 maart van dit jaar aantrad als directeur, maakte hij kennis met vier medewerkers van wie hij wist dat ze na de zomer weer weg zouden zijn. ‘Ik ben zelf totaal geen voorstander van deze constructie, het is een noodgreep’, verzucht hij. Er zit volgens hem bovendien een gigantisch verdienmodel achter en daar zegt hij schoon genoeg van te hebben.
Vijf nieuwe leerkrachten
Als de externen op zijn school na de zomervakantie zijn vertrokken, komen er geen nieuwe voor terug. De directeur vertelt in de krant dat de KlimOp dan vijf nieuwe leerkrachten in dienst zal hebben, onder wie een net afgestudeerde pabo-student.
Goverts is overigens zelf zzp’er. Het is zijn taak om op de KlimOp een ander onderwijsconcept in te voeren. Als dat is geïmplementeerd, vertrekt hij om als zzp’ers bij een andere school aan de slag te gaan. Dat ligt anders voor leerkrachten, vindt hij, omdat zij de uitvoerders van het concept zijn. ‘Dan heb je een vast team van mensen nodig die ten minste vijf jaar met elkaar willen knallen.’