Staatssecretaris Sander Dekker van OCW ziet de overheveling van het buitenonderhoud in het primair onderwijs van de gemeenten naar de schoolbesturen met vertrouwen tegemoet. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer, die hem had gevraagd om een toelichting naar aanleiding van een aantal knelpunten.

Met de overheveling (doordecentralisatie) is jaarlijks een structureel bedrag van 158,8 miljoen euro gemoeid. Per 1 januari 2015 zal 135 miljoen worden toegevoegd aan het onderdeel ‘materiële instandhouding’ in de lumpsumfinanciering. In 2015 is er verder 23,8 miljoen euro beschikbaar voor de overgangsregeling die aan de overheveling is verbonden.

De overgangsregeling is bedoeld voor schoolbesturen met onderhoudsgevoelige gebouwen en beperkte vereveningsmogelijkheden. Zij krijgen tijdelijk extra budget mee (een vast bedrag per leerling) om het onderhoud adequaat vorm te geven in de periode volgend op de overheveling. Naar verwachting kunnen ongeveer 700 schoolbesturen aanspraak maken op extra budget.

In reactie op een onderzoek van Kenniscentrum ICSadviseurs, waaruit blijkt dat schoolbesturen in het primair onderwijs als gevolg van de doordecentralisatie met een financieel tekort komen te zitten, zegt Dekker dat hij daar niet zo bang voor is.

‘De daadwerkelijke besteding van gemeenten aan buitenonderhoud heeft als basis voor het over te hevelen budget gediend. Dit bedrag is verhoogd met een component apparaatskosten, ofwel de kosten die gemeenten maken voor het uitvoeren van deze taak. Samen is dat 158,8 miljoen euro. Uit onderzoek is gebleken dat het onderhoud van schoolgebouwen op orde is. Het bedrag dat gemeenten eraan uitgaven is dus voldoende geweest’, aldus de staatssecretaris.

OCW zal de ontwikkeling van (de kwaliteit van) de huisvesting breed in kaart brengen, laat hij de Tweede Kamer weten. ‘Daartoe zal ik periodiek onderzoek doen op basis van een aantal indicatoren. Op deze manier krijgen we zicht op mogelijke knelpunten na de inwerkingtreding van de overheveling en kunnen deze goed gevolgd worden.’

Op de vraag of het budget voor buitenonderhoud in de lumpsum moet worden geoormerkt, antwoordt Dekker ontkennend. ‘Met de invoering van de lumpsumbekostiging hebben de schoolbesturen veel vrijheid gekregen in de besteding van budgetten. Ze kunnen accenten leggen en die prioriteiten stellen die het onderwijs op de school nodig heeft. Het bevoegd gezag bepaalt zelf hoe en waar het geld wordt ingezet. In die systematiek past het niet om een bedrag te oormerken.’

Dekker verwijst voor meer informatie over de doordecentralisatie naar de website www.overhevelingbuitenonderhoud.nl.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl

Deel dit bericht: