Staatssecretaris Sander Dekker van OCW geeft geen inhoudelijk oordeel over lesmethodes. Het zijn volgens hem de educatieve uitgeverijen die de methodes zorgvuldig moeten samenstellen in dialoog met leraren, wetenschappers en andere betrokkenen.
Dat antwoordt Dekker op Kamervragen van de Groep Bontes/Van Klaveren over het Themakatern Het Midden-Oosten voor het vwo van uitgeverij ThiemeMeulenhoff. De Nederlandse afdeling van de Israëlische politieke partij Likoed trok aan de bel naar aanleiding van vermeende leugens over de staat Israël en joden.
Dekker wijst erop dat het ministerie van OCW de kerndoelen, eindtermen en examenprogramma’s op hoofdlijnen voorschrijft. ‘Uitgevers werken dit verder uit in individuele lesmethodes. Het is van belang dat zij dit zorgvuldig doen en in dialoog met leraren, wetenschappers en diverse andere stakeholders in het onderwijs’, aldus de staatssecretaris.
Hij wijst erop dat het ministerie individuele methodes niet goed- of afkeurt. ‘Ik zal dan ook geen inhoudelijk oordeel vellen over de lesmethode. Het is niet aan mij om de objectiviteit vast te stellen van historische bronnen die in lesmethoden worden gebruikt.’
ThiemeMeulenhoff is in gesprek gegaan met Likoed Nederland en heeft op basis daarvan enkele aanpassingen gedaan in de lesmethode.