D66 heeft zaterdag op het partijcongres in Amsterdam besloten om artikel 23 van de Grondwet opnieuw ter discussie te stellen. Een amendement hiertoe van Dehlia Timman, gemeenteraadslid in Amsterdam, werd aangenomen.
Het nieuws werd door D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp op Twitter bekendgemaakt:
Klasse! Amendement van @Dehliatimman is aangenomen! #d66congres pic.twitter.com/W9ItgtOmER
— Vera Bergkamp (@Vera_Bergkamp) October 29, 2016
Artikel 23 van de grondwet regelt sinds 1917 de vrijheid van onderwijs, de basis van het duale onderwijsstelsel in Nederland. Op grond van dit artikel kunnen particulieren eigen scholen opzetten die zijn gebaseerd op religie of levensbeschouwing; deze worden bij voldoende leerlingen bekostigd door de overheid. Daardoor zijn er in Nederland protestants-christelijke, katholieke en islamitische scholen.
Er zijn vaker pogingen gedaan om artikel 23 aan te passen, onder meer door de PvdA, maar die pogingen hebben het nooit gehaald omdat de christelijke politieke partijen dit tegenhouden.
Segregatie en polarisatie
Timman komt er nu mee, omdat zij zich als raadslid in Amsterdam bezighoudt met onderwijs en als zodanig merkt dat er sprake is van segregatie en een toenemende polarisatie in het onderwijs. ‘Hekken rond joodse scholen, de Turkse strijd op Gülenscholen en rechtszaken over islamitisch onderwijs. Als ik dan kijk waar deze problemen vandaan komen, beland ik bij artikel 23’, zei ze dit weekend in de lokale Amsterdamse krant Het Parool.
Zij stelt voor alle scholen openbaar toegankelijk te maken. ‘Als zo’n school dan is gebaseerd op een bepaalde stroming of religie, prima. Maar wel openbaar, met een open houding naar de maatschappij’, zo citeert Het Parool haar. Timman vindt dat bijzondere scholen met hun ideologie een drempel opwerpen en bovendien de mogelijkheid bieden zich terug te trekken.
Over de haalbaarheid van haar voorstel zegt Timman: ‘Politiek is een kwestie van principes en moed’. Op Twitter zegt ze: ‘Onderwijs is altijd bijzonder’. Het D66-congres reageerde positief op haar voorstel. D66 gaat dus opnieuw het debat aan.