Het wettelijk betaald ouderschapsverlof gaat omhoog van 50% naar 70% van het dagloon. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldt dat deze verhoging kan worden ingevoerd met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof (Wbo).
De Wbo treedt op 2 augustus 2022 in werking. De nieuwe wet regelt dat ouders (vrouwen en mannen) gedurende negen weken aanspraak kunnen maken op betaald ouderschapsverlof, waarbij ze 50% van het dagloon kunnen krijgen. Dat gaat omhoog naar 70%, zoals het kabinet al had aangekondigd in het coalitieakkoord.
De nieuwe wettelijke regeling is gunstiger dan de onderwijs-cao’s. Daarin staat namelijk dat ouders recht hebben op 415 uur betaald ouderschapsverlof bij een volledige normbetrekking op basis van ongeveer 55% van hun salaris. Wel is het zo dat het wettelijk betaald ouderschapsverlof moet worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind, terwijl in de cao’s staat dat het verspreid kan worden opgenomen tot het kind 8 jaar wordt.