Het grootschalige onderzoek in de gemeente Lansingerland naar de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus laat vooralsnog geen resultaten zien die de alarmbellen doen rinkelen. Het onderzoek werd geïnitieerd na een uitbraak van het virus eind vorig jaar op de Willibrordschool in Bergschenhoek.
De GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC in Rotterdam melden in een tussenstand van het onderzoek dat er geen sprake is van een grootschalige verspreiding van de Britse variant in de gemeente Lansingerland. ‘De uitbraak van deze variant lijkt zich vooral te hebben geconcentreerd op de Willibrordschool. Op deze school bleken 46 personen besmet te zijn met deze variant. Daarnaast is er vooral verspreiding binnen gezinnen geweest.’
Het tussentijdse resultaat is gebaseerd op de analyse van 27.000 testen. Hiervan bleken er 242 positief. Van deze groep bleek 12% betrekking te hebben op de Britse variant. Van de leerlingen en personeelsleden van de Willibrordschool en daaraan gelieerde ouders en huisgenoten (in totaal 684 mensen) bleken er 70 de Britse variant te hebben. Dat is bijna 10%. Bij aangrenzende scholen en buitenschoolse-opvanglocaties bleek 2% positief.
Britse variant besmettelijker
Directeur GGD Rotterdam-Rijnmond Saskia Baas: ‘De resultaten die we tot nu toe hebben, laten zien dat de Britse variant met name op de Willibrordschool flink is verspreid onder leerkrachten en leerlingen (…) en onder de gezinnen/huishoudens van deze mensen. Dit maakt de aanname dat deze variant besmettelijker is dan de ‘gewone’ variant waarschijnlijker.’
GGD-arts infectiebestrijding Ewout Fanoy wijst erop dat uit de grootschalige test in Lansingerland blijkt dat er mensen zijn die geen klachten hadden, maar wel besmet waren met corona. Daarom moet volgens hem iedereen zich aan de coronamaatregelen houden. ‘Want ook zonder klachten, kun je besmet zijn met het coronavirus en ben je dus besmettelijk voor anderen’, aldus Fanoy.
Verspreiding onder kinderen
De komende twee weken wordt het grootschalig onderzoek afgerond en volgt de analyse van de volledige gegevens. Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC zegt dat de eindanalyse mede is gericht op de vraag hoe de Britse variant zich onder kinderen gedraagt. Die informatie zal worden gedeeld met het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen.