Burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis in Zeeuws-Vlaanderen vindt het ‘buiten iedere fatsoensnorm’ dat een Belgische scholengroep actief Nederlandse leerlingen werft.
De Scholengroep Katholiek Onderwijs Brugge & Ommeland (SKOBO) met 21 vestigingen in Knokke, Brugge en Beernem verspreidde net voor de voorjaarsvakantie een wervingsflyer. Die werd via het Zeeuwsch Vlaams Advertentieblad huis aan huis in de regio bezorgd. Ook heeft SKOBO specifiek voor Nederlandse ouders en leerlingen een website in het leven geroepen: naarschooloverdegrens.be.
Discipline en structuur
Op die website staat dat het onderwijs in Vlaanderen bekend staat om zijn goede kwaliteit en resultaten. ‘Onze scholen bieden een rijke leeromgeving, gedreven door gepassioneerde docenten en ondersteunend personeel’, zo meldt SKOBO. Ook benadrukt de Belgische koepel voor Nederlandse ouders en leerlingen dat discipline de kern vormt van het onderwijs in Vlaanderen en dat SKOBO-scholen een gestructureerde leeromgeving bieden.
Volgens SKOBO kunnen Nederlandse ouders zorgen voor ‘de beste start voor een succesvolle toekomst’ van hun kind door te kiezen voor onderwijs in Vlaanderen.
Ongenoegen en onbegrip
De gemeente Sluis en de schoolbesturen in Zeeuws-Vlaanderen spreken hun ongenoegen uit over de campagne, meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). ‘Het onbegrip is groot’, zo staat in een gezamenlijke reactie aan SKOBO, omdat is afgesproken om niet actief over de landsgrens leerlingen te werven.
Algemeen directeur Mieke Kemel van SKOBO is verrast door de ophef in Zeeuws-Vlaanderen. Zij zegt in de PZC dat de scholengroep al jaren leerlingen uit Zeeland trekt. ‘Dat is voor hen een bewuste keuze. Zij en hun ouders vertellen ons dat mensen uit Zeeland vaak weinig informatie hebben over het onderwijs in Vlaanderen. Daarom dachten wij: als mensen interesse hebben, dan willen wij hen ook goed informeren.’
Vlaamse leraren werven
Kemel snapt dat de campagne in Zeeland als een bedreiging kan worden ervaren. ‘Maar omgekeerd worden Vlaamse leerkrachten al langere tijd door Zeeland actief gerekruteerd, via de website lesgeveninzeeland.nl. Daar hebben we nooit een probleem van gemaakt’, aldus Kemel tegen de PZC.