Grondwetsartikel 23 over de vrijheid van onderwijs is verworden tot ‘een bedreiging voor onze open samenleving’. Dat vindt PvdA-coryfee Gerdi Verbeet. Ze heeft hierover een opiniestuk voor Trouw geschreven.

Verbeet was altijd voorstander van de vrijheid van onderwijs, maar dat is veranderd. Dat komt doordat het ertoe leidt dat kinderen tegenwoordig steeds meer in hun eigen sociale groep opgroeien. ‘Kinderen zitten op scholen met kinderen die net zo zijn als zij. Bemiddelde ouders zijn bereid en in staat alles te doen om hun kind op een school te plaatsen die precies aansluit bij hun eigen bubbel. Daarmee versterkt de school de sociale verschillen.’

‘De ontmoetingen tussen verschillende sociale klassen die vroeger in de verzuilde samenleving op school plaatsvond, is weggevallen. Gescheiden onderwijs leidt tot gescheiden levens’, aldus Verbeet.

Hokjesgeest

Ze wijst in haar stuk ook op het gevaar van de Wet meer ruimte voor nieuwe scholen (die in het parlement geen steun kreeg van haar PvdA). Het gevolg van die wet is volgens haar duidelijk: ‘Nog meer eenzijdig samengestelde scholen.’ Ze refereert daarbij aan de eerste Renaissanceschool van Forum voor Democratie die in augustus is begonnen in Almere.

Verbeet denkt dat artikel 23 een bedreiging is gaan vormen voor onze samenleving. ‘Het holt de rol van de school als kweekvijver van talent en ontmoetingsplaats uit en bevordert een hokjesgeest die op den duur onze democratische rechtsstaat ondergraaft.’

Lees het opiniestuk in Trouw

Deel dit bericht: