Na de acties in het primair onderwijs komen nu ook leraren in het voortgezet onderwijs, het mbo en op de universiteiten in verzet tegen de hoge werkdruk die zij ervaren. Nieuwe actiegroepen, zoals VO in Actie, denken aan stakingen.
In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet komt het woord ‘lerarentekort’ niet voor, terwijl in het voortgezet onderwijs daar al lang tijd sprake van is. Dat is vooral het geval bij bepaalde vakken, zoals natuurkunde, scheikunde, Duits, Frans, klassieke talen en wiskunde.
De actiegroep VO in Actie wil vooral dat leraren minder uren voor de klas hoeven te staan: 20 lesuren bij een fulltime baan in plaats van de huidige 24 uur. ‘Het is tijd om de noodklok te luiden voor het VO’, schrijft VO in Actie op Twitter.
VO in Actie: ‘Ontzettend veel uren’
Een van de oprichters van VO in Actie is lerares Frans Kim van Strien. Zij zegt in dagblad AD: ‘Als je kijkt naar andere landen staan Nederlandse leraren ontzettend veel uren voor de klas. We moeten meer tijd krijgen om lessen voor te bereiden en nakijkwerk te doen.’
De VO-raad zei eerder in een kritisch commentaar op het regeerakkoord: ‘Rutte III doet geen boter bij de vis’. Het nieuwe kabinet investeert de komende jaren wel honderden miljoenen euro’s in het onderwijs, maar dat geld gaat allemaal naar het primair onderwijs, dat al langer actievoert en begin oktober heeft gestaakt.
Toch is ook het primair onderwijs niet tevreden met de toezeggingen. PO in Actie heeft een staking aangekondigd van twee dagen in november.