De beleidsdekkingsgraad van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) ligt voor het eerst sinds 2014 boven het vereiste minimum, meldt het ABP, dat onder andere de onderwijspensioenen beheert.
De beleidsdekkingsgraad, die belangrijk is voor verhoging of verlaging van de pensioenen, kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op 104,7 procent. Nu de beleidsdekkingsgraad boven de vereiste 104,2 procent ligt, is de kans bijna nihil dat het ABP de pensioenen volgend jaar moet verlagen, maar ze kunnen ook niet omhoog.
ABP-voorzitter Corien Wortmann–Kool ziet dat de financiële positie van het pensioenfonds stap voor stap verbetert, ‘maar de pensioenen van werkenden en gepensioneerden kunnen we de komende jaren niet verhogen met de inflatie’.
ABP wil ander pensioenstelsel
Ze vindt dat dit in het licht van de economische groei niet meer is uit te leggen aan de deelnemers. ‘We zien dat de economie aantrekt en dat de lonen in Nederland stijgen. Maar onze deelnemers merken hier helemaal niets van. De pensioenen lopen totaal uit de pas met het verbeterende economisch klimaat’, aldus Wortmann-Knol.
Zij spoort het kabinet en de sociale partners aan om werk te maken van een nieuw pensioenstelsel. Wat haar betreft zouden de pensioenen omhoog moeten als het economisch beter gaat en moeten worden verlaagd als het tegenzit. Zo’n systeem is volgens de ABP-voorzitter tenminste te begrijpen.