Het is nog maar zeer de vraag of de verlaging van het collegegeld ertoe zal leiden dat meer jongeren kiezen voor een lerarenopleiding. Dat stelt de Raad van State (RvS) in een rapport over de voorgenomen verlaging van het collegegeld.
Het kabinet heeft voorgesteld om in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek vast te leggen dat het wettelijk collegegeld voor studenten wordt verlaagd. Alle eerstejaars zouden nog maar de helft hoeven te betalen van de 2060 euro die ze nu moeten neertellen om aan een studie te mogen beginnen. De halvering zou voor studenten van lerarenopleidingen ook moeten gaan gelden voor het tweede studiejaar. Deze extra maatregel staat in het kader van het terugdringen van het lerarentekort.
De gedachte van het kabinet is dat met de halvering van het collegegeld meer jongeren gaan studeren. De RvS vraagt zich af of dit inderdaad het geval zal zijn. ‘Deze aanpak leidt ertoe dat het grootste deel van de met de maatregel verbonden uitgaven terechtkomt bij studenten die toch al zouden gaan studeren, terwijl vermoedelijk slechts een klein deel terechtkomt bij de groep voor wie het nu juist is bestemd, namelijk de groep die zonder de halvering níet zou gaan studeren’, zo schrijft de RvS, die de aanpak van het kabinet ‘niet doelmatig’ acht.
De RvS adviseert het kabinet om het wetsvoorstel niet in ongewijzigde vorm naar de Tweede Kamer te sturen.