De garantie van voldoende openbaar onderwijs is in de wet nog steeds goed geregeld. Dat melden de onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob in hun beleidsreactie op het advies Decentraal onderwijsbeleid bij de tijd van de Onderwijsraad.

De regels voor stichting- en instandhouding van scholen regelen dat er sprake moet zijn van voldoende openbaar onderwijs en dat gemeenten en provincies daarvoor verantwoordelijk zijn. Zo moet een fusie, opheffing of het omzetten van een openbare school aan de gemeente voorgelegd worden. ‘Er zijn geen signalen dat deze bepalingen niet voldoen’, aldus Van Engelshoven en Slob in hun beleidsreactie.

Zeeuws-Vlaanderen

Het lijkt er sterk op dat de ministers in hun reactie de situatie in krimpregio Zeeuws-Vlaanderen bewust buiten beschouwing hebben gelaten. Daar kan door een voorgenomen fusie in Terneuzen het openbaar voortgezet onderwijs verdwijnen. VOS/ABB wijst erop dat dan niet meer wordt voldaan aan de eis dat er overal voldoende openbaar onderwijs moet zijn.

Slob is het daar niet mee eens, zo liet hij onlangs weten. Volgens hem kan er ‘bij wet van dit uitgangspunt worden afgeweken’. De ChristenUnie-minister vindt niet dat in elke gemeente een school voor openbaar voortgezet onderwijs moet zijn.

Download beleidsreactie

Deel dit bericht: