Tweede Kamerleden van Groen Links en SP denken dat er miljoenen euro’s worden ‘verspild’ in het onderwijs. Zij willen dat het kabinet dit geld terughaalt en gebruikt voor werkdrukvermindering.
De ‘weglekkende onderwijsmiljoenen’ zouden volgens GroenLinks en SP besteed worden aan externe uitzendbureaus, vergoedingen voor toezichthouders en allerlei overlegstructuren. Volgens hen kan bijvoorbeeld het werk van een toezichthouder ook gedaan worden door de medezeggenschapsraad, en kunnen er wel wat ‘clubjes en belangenorganisaties’ weg.
De fracties willen nu dat het kabinet uitzoekt hoeveel geld naar dit soort zaken gaat. Dat geld kan vervolgens worden besteed aan minisubsidies om ‘echt de werkdruk aan te pakken.’
Het zijn de Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Peter Kwint (SP), die dit vandaag aankaarten in een Kamerdebat over leraren. Ze baseren zich op een enquête over werkdruk en geldverspilling in het onderwijs, waar 350 leraren op gereageerd hebben. De twee Kamerleden krijgen steun van D66 en CDA, die zich tegenover de NOS in soortgelijke bewoordingen uitlieten. D66-Kamerlid Paul van Meenen zegt ‘dat er op allerlei plekken nog geld ligt en de bezem moet erdoor heen’. De NOS citeert verder Michel Rog van het CDA, dat zegt dat er op basisscholen veel geld op gaat aan cursussen, fondsen en andere extra’s.