De Sociaal-Economische Raad (SER) pleit ervoor dat de overheid voortaan het kraamverlof voor partners betaalt, in plaats van de werkgevers. Bovendien zou dit vaderschapsverlof uitgebreid moeten worden tot zes weken. Daarnaast vindt de SER dat de huidige verlofregelingen voor ouderschapsverlof eenvoudiger moeten worden, zodat meer mensen er gebruik van gaan maken.
Dit staat in het advies ‘Optimalisering verlof na geboorte kind’, dat de SER vandaag heeft gepubliceerd. Belangrijkste doel van de voorstellen is het bevorderen van de arbeidsparticipatie van vrouwen. Want – zo redeneert de SER – als meer vaders het verlof beter benutten, stimuleert dit een evenwichtige verdeling van de zorgtaken tussen ouders, waardoor vrouwen meer kunnen werken. Tegelijkertijd is het goed voor de ontwikkeling van het jonge kind als de ouders in het eerste jaar na de geboorte meer verlof hebben.
100 procent doorbetaald kraamverlof
Op dit moment is het nog zo dat partners bij de bevalling van hun vrouw slechts twee dagen betaald verlof krijgen, en deze dagen worden betaald door de werkgever. Daarna kunnen vaders nog drie dagen onbetaald ouderschapsverlof opnemen. In 2019 wordt het verlof met loondoorbetaling uitgebreid naar vijf dagen. Ook wordt dan een aanvullend kraamverlof van vijf weken met uitkering van het UWV geïntroduceerd. De SER wil nu zes weken lang 100 procent doorbetaling op kosten van de overheid. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten de partners dit kraamverlof binnen 26 weken na de geboorte van het kind opnemen. Als vervolgstap wil de SER het betaalde ouderschapsverlof van zes weken op termijn ook laten gelden voor de moeders, naast het bestaande betaalde zwangerschaps- en bevallingsverlof.
Integrale regeling ouderschapsverlof
Verder adviseert de SER om de bestaande regelingen voor ouderschapsverlof, kraamverlof en aanvullend kraamverlof en partnerverlof te integreren in een nieuwe regeling ouderschapsverlof. De regelingen zijn nu te ingewikkeld waardoor er te weinig gebruik van wordt gemaakt. Ook vindt de SER dat in de toekomst moet worden bekeken of aangesloten kan worden bij Europese regelingen. De Europese Commissie adviseert 16 weken betaald ouderschapsverlof.
De SER heeft dit advies vandaag gestuurd aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Wouter Koolmees.