Het ministerie van OCW geeft geen antwoord meer op de vraag of schoolbesturen zonder risico op terugvordering van rijksbekostiging stakers mogen doorbetalen. Het enige wat de woordvoerder van onderwijsminister Arie Slob erover kwijt wil, is dat het aan de werkgevers is om hier een besluit over te nemen.
In december meldde het ministerie van OCW aan VOS/ABB expliciet dat het níet zou korten op de bekostiging als schoolbesturen tijdens de landelijke staking op 12 december stakende werknemers zouden doorbetalen. ‘We kunnen bevestigen dat OCW niet de bekostiging gaat terugvorderen bij besturen die salaris doorbetalen tijdens de staking van 12 december’, zo liet het ministerie toen weten.
Daarmee stelde OCW zich op hetzelfde standpunt dat het innam voorafgaand aan de staking op 5 oktober. Toen liet een woordvoerder van het ministerie aan VOS/ABB weten dat OCW niet voornemens was ‘om schoolbesturen te straffen als die besluiten om werknemers die (…) aan de staking meedoen door te betalen’.
OCW laat schoolbesturen in luchtledige
Deze woorden hadden echter alleen betrekking op de stakingen op 5 oktober en 12 december, zo benadrukte de woordvoerder van onderwijsminister Arie Slob. Daarom vroeg VOS/ABB hem of het ministerie hetzelfde standpunt zou innemen wat betreft de eerste regionale estafettestaking op 14 februari in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.
Het antwoord was dat niet kon worden gemeld dat het ministerie dezelfde lijn hanteerde als in oktober en december, maar het bleef onduidelijk welke lijn dan wel zou worden gehanteerd. Uiteindelijk kwam de mededeling dat het ministerie er geen standpunt meer over zou innemen.
Desgevraagd laat dezelfde woordvoerder nu weten dat dit ook geldt voor de regiostaking op 14 maart in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Het ministerie vindt er dus niets meer van. Het is geen ‘ja’ en geen ‘nee’. De schoolbesturen worden door OCW dus in het luchtledige gelaten.
Waarom het ministerie geen standpunt meer inneemt, blijft onduidelijk. Het is niet goed in te schatten wat de eventuele gevolgen hiervan kunnen zijn.
Doorbetalen: hoe zit het juridisch?
De Onderwijsjuristen van VOS/ABB geven aan dat strikt genomen volgens de wet leraren niet mogen worden doorbetaald. Ten eerste geldt het principe ‘geen arbeid, geen loon’ en ten tweede zou doorbetaling kunnen worden beschouwd als onrechtmatige besteding van rijksbekostiging.
Informatie: Onderwijsjuristen, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl